Mijn profiel

Teresa Miranska

“Ik wilde altijd anders zijn dan anderen”

Als klein meisje tekende ze al met koolsteentjes op muren. Het plastisch lyceum,waar ze zo graag naar toe wilde, was te ver weg. Ze ging naar een technische school. Maar het schilderen heeft ze nooit verlaten. Na haar komst in Nederland ging ze in snel tempo de achterstand in haar plastische inhalen. Toen ze in 2002 voor het eerst mocht exposeren in Ahoy te Rotterdam, was ze zo blij als een kind. Miranska schildert voor haar plezier. Ze schenkt vaak haar werken aan instellingen en fundaties. “Ik hoef daar niet van te leven” vertelt ze met enige trots in haar stem. Elly van Roijen was bij haar op bezoek.

“Naast schilderen schrijft zij ook verhalen en poëzie in het Pools. In Polen is zij werkzaam geweest als boekhoudster, informaticus, administratief medewerkster, controleur en later als logistiek medewerkster.
Sinds 1995 woont zij in Nederland. Na hier een paar jaar gewerkt te hebben als administratief medewerkster is zij door een ongeluk en samenloop van omstandigheden uiteindelijk in WAO beland. Dat was zij eerder in het communistische regime niet gewend. Getalenteerd geboren heeft zij zich door het volgen van cursussen verder ontwikkeld. Teresa is moeder van twee dochters en oma van vier kleinkinderen. Ze wonen allemaal in Nederland. Zij is een autodidact, die zich na haar komst in Nederland in 1995 steeds verder heeft verdiept in kunst van het schilderen en het schrijven van poëzie. Zij is een vechter voor haar principes en een warme enthousiaste persoonlijkheid, die in haar werk voortdurend op zoek is naar nieuwe technische mogelijkheden van voorstelling. Zij houdt daarbij een nauw contact met het onderwerp zelf. Haar staat van dienst en regelmatige deelname aan verschillende exposities toont een gestage groei van haar kwaliteiten, waarbij ze graag gebruik maakt van experimenten om nog meer mogelijkheden van zichzelf te ontdekken. Haar enthousiasme en leergierigheid zijn terug te vinden in haar werk. Hard, zacht, gevoelig, direct of zoekend, waarbij zij voortdurend de lijn open houdt met haar intuïtie. Dit is de basis voor haar composities. Haar werk is conform haar karakter. De kleuren helder en sprekend, een stevige penseelstreek net zoals ze schrijft met een potlood.”

Poolse Artiesten in Nederland in Biuletyn PNKV nur. 3 september 2010

http://www.kunstkringvoorne.nl/miranska.html